pon – pt 8:00 – 18:00     tel. 563 000 363       [email protected]

Zakładanie firmy

Usługi gastronomiczne – jakie PKD, stawka ryczałtu i VAT 

Stan prawny

Aktualny

Data publikacji

04 września 2023

Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie PKD wybrać dla usług gastronomicznych
Jakie stawki ryczałtu obowiązują dla usług gastronomicznych
Jakie stawki VAT dotyczą usług gastronomicznych

Jakie kody PKD wybrać dla usług gastronomicznych?
Przedsiębiorca świadczący usługi gastronomiczne powinien wybrać kod/kody, które będą najbardziej adekwatne do rodzaju prowadzonej przez niego działalności. Kodów, które można połączyć z usługami gastronomicznymi jest wiele, jednakże są one zależne od rodzaju i miejsca świadczenia usługi. Podstawowymi kodami PKD dla tej branży są:
56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
Każdy z wymienionych kodów określa co obejmuje działalność pod wskazanym kodem (tzw. podklasa) oraz czego nie dotyczy.

Usługi gastronomiczne – stawki ryczałtu
Wybór odpowiedniej stawki ryczałtu zależy od rodzaju faktycznie świadczonych usług. W przypadku usług gastronomicznych są one opodatkowane dwiema podstawowymi stawkami ryczałtu:

  • 3% przychody z działalności gastronomicznej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu poniżej 1,5%;
  • 8,5% przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.

VAT na usługi gastronomiczne
W przypadku usług gastronomicznych możemy natknąć się na niemalże wszystkie stawki podatku VAT. Stawki te na przełomie ostatnich lat ulegały częstej zmianie, a obecnie prezentują się następująco:

Stawka 5% VAT – dotyczy gotowych produktów i dań przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej i nie są powiązane z innymi usługami oferowanymi przez lokal gastronomiczny. Wobec tego będą to zazwyczaj produkty zapakowane próżniowo.
Co istotne, stawka ta nie dotyczy produktów, w których zawartość alkoholu przekracza 1,2%.
Stawka 8% VAT – obejmuje usługi gastronomiczne, w których zapewniane są dodatkowe usługi oferowane przez lokal (bar/restaurację). Dotyczy to więc sytuacji w których zapewniana jest obsługa kelnerska. Stawka ta nie obejmuje napojów.
Stawka 23% – dotyczy pozostałych usług. Stawka ta obejmuje także przygotowanie oraz podanie napojów. Należy uwzględnić tu także kawę, herbatę, wodę mineralną, napoje gazowane i alkohole. Stawka 23% obejmuje także sprzedaż produktów i usług, w których wykorzystywane są małże, homary, krewetki, ośmiornice, kawior i przetwory na ich bazie.

Nie daj im nawet piątaka więcej niż to konieczne!

Mentzen + to ciągła opieka prawno-podatkowa.
Zatem jeśli chciałbyś poczuć się bezpiecznie, a przy okazji płacić możliwie niskie podatki…

Doradztwo podatkowe w kancelarii Mentzen - doradztwo dla firm - zakładanie działalności gospodarczej

Nie daj im nawet piątaka więcej niż to konieczne!

Doradztwo podatkowe w kancelarii Mentzen - doradztwo dla firm - zakładanie działalności gospodarczej

Mentzen + to ciągła opieka prawno-podatkowa.
Zatem jeśli chciałbyś poczuć się bezpiecznie,
a przy okazji płacić możliwie niskie podatki…

Odwiedź nas również na: